zdrowo-dietetycznie-testowo

Pełnoziarnista tarta z brokułami

Składniki na ciasto:

- mąka pełnoziarnista - 1,5 szkl

- jogurt naturalny typu greckiego - 150 g

- jajko - 2 szt

- sól, pieprz, słodka papryka

- olej - 1 łyżeczka

Składniki na farsz:

- brokuły - 1/2 opak

- pieczarki - 8 dużych szt

- cebula - 1 szt

- olej - 1 łyżeczka

- ser mozarella kulki - 3/4 opak

- jajko - 1 szt

- jogurt naturalny typu greckiego - 100 g

- mleko 2% - 3 łyżki

- zioła prowansalskie - 1 płaska łyżka

Sposób przyrządzenia:

Mąkę z jogurtem, jajkami i przyprawami zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Brokuły (u mnie mrożone) zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, a cebule w drobną kostkę. Na rozgrzanej łyżeczce oleju podsmażamy pieczarki i cebulę. Po 30 minutach ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wyklejamy nim formę (u mnie o średnicy 26 cm), którą uprzednio należy wysmarować łyżeczką oleju za pomocą silikonowego pędzelka. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Gdy ciasto się podpiecze, wyciągamy go z piekarnika. Na spód tarty wykładamy pieczarki z cebulą, następnie układamy różyczki brokułów, kulki mozarelli i całość polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z jajkiem, mlekiem i ziołami prowansalskimi. Całość ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 30-40 minut. Smacznego:)   

20141128_213303.jpg 20141128_200057.jpg 20141128_200608.jpg 20141128_201321.jpg 20141128_203203.jpg 20141128_203425.jpg 20141128_203915.jpg 20141128_205934.jpg 20141128_205203.jpg 20141128_213602.jpg 20141128_213704.jpg