zdrowo-dietetycznie-testowo

dania obiadowe

Kurczak z czerwoną fasolą

Składniki:

- piersi z kurczaka - 2 pojedyncze szt

- bulion drobiowy - 500 ml

- fasola czerwona - 1 puszka

- cebula - 1 szt

- olej - 2 łyżeczki

- jogurt naturalny - 3 łyżki

- mąka kukurydziana - 2 łyżeczki

- ocet balsamiczny - 2 łyżeczki

- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi

Sposób przyrządzenia:

Piersi myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. W miseczce przygotowujemy marynatę łącząc łyżeczkę oleju z octem balsamicznym i czosnkiem niedźwiedzim. Mięso wkładamy do marynaty, mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na min. 2 h. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju wrzucamy cebulę i kurczaka i całość chwilę podsmażamy. Następnie zawartość patelni zalewamy bulionem i gotujemy ok 10-15 minut. Po tym czasie do zawartości patelni dodajemy fasolę wraz z zalewą, całość mieszamy i ponownie gotujemy ok 5 minut. W tym czasie w miseczce łączymy jogurt z mąką tak aby nie powstały grudki. Na koniec zawartość miseczki łączymy z daniem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Danie świetnie smakuje z kaszą jęczmienną i ryżem. Smacznego:)

20141229_161134.jpg 20141228_150719.jpg 20141228_162740.jpg 20141228_162807.jpg 20141228_163015.jpg 20141228_163152.jpg 20141228_163947.jpg 20141228_164459.jpg