zdrowo-dietetycznie-testowo

desery/słodkości

Chlebek bananowy

Składniki:

- mąka pszenna - 3/4 szkl

- mąka pełnoziarnista - 3/4 szkl

- jajko - 1 szt

- cukier brązowy - 3/4 szkl

- jogurt naturalny gęsty - 3 łyżki - ja użyłam Bakomy

- soda oczyszczona - 1 płaska łyżeczka

- mocno dojrzałe banany - 5 szt

- rodzynki - 3 łyżki

- płatki migdałowe - 2 łyżki 

Sposób przyrządzenia:

W misce mieszamy 2 rodzaje mąki z sodą oczyszczoną. Do drugiej miseczki wkładamy pokrojone w kawałki banany, cukier, jogurt, jajko - całość miksujemy na jednolita konsystencje. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i sparzamy. Do miseczki z masą dodajemy mąki wraz z sodą i dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy odcedzone rodzynki i płatki migdałowe. Całość ponownie mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto/chlebek pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego:)

20150105_193352.jpg 20150105_175014.jpg 20150105_175018.jpg 20150105_175025.jpg 20150105_175223.jpg 20150105_175539.jpg 20150105_175851.jpg 20150105_185748.jpg