zdrowo-dietetycznie-testowo

dania obiadowe

Szynka ze szparagówką

Składniki:

- szynka - 600 g

- fasola szparagowa - 1 opak - ja użyłam mrożonej fasoli firmy Tesco Value

- śliwka wędzona - 6 szt

- cebula - 1 szt

- czosnek - 2 ząbki

- olej - 2 łyżeczki

- sól, pieprz, słodka papryka, suszony imbir

- natka pietruszki - 1 pęczek - opcjonalnie

Sposób przyrządzenia:

Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, imbir i łyżeczkę oleju. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min. 2 h. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Gdy lekko się podsmażą dodajemy mięso i smażymy jakieś 5 minut co pewien czas mieszając. Po tym czasie zawartość patelni zalewamy 500 ml przegotowanej wody, przykrywamy i dusimy ok 15 minut. Po 15 minutach do zawartości patelni dodajemy zamrożoną fasolę, śliwki oraz pieprz i sól. Całość mieszamy i dusimy (nie przykrywać) aż do momentu całkowitego odparowania wody. Na koniec danie można posiekać drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego:)

20141126_161911.jpg 20141124_123653.jpg 20141124_135122.jpg 20141124_135724.jpg 20141124_140754.jpg 20141124_142627.jpg