zdrowo-dietetycznie-testowo

dania obiadowe

Kurczak w sosie chrzanowym

Składniki:

- pierś z kurczaka - 3 szt

- jogurt naturalny - 2 duże opak - ja użyłam Bakomy

- chrzan - 3 czubate łyżeczki - użyłam chrzanu firmy Motyl

- mąka kukurydziana - 1 płaska łyżka

- sól, pieprz, suszona cebula

- olej - 1 łyżeczka

Sposób przyrządzenia:

Piersi myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na kawałki. Kawałki kurczaka wkładamy do miski, oprószamy solą, pieprzem i suszoną cebulą. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 2h. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy oprószonego kurczaka i smażymy. W misce łączymy jogurt z chrzanem i dodajemy łyżkę mąki intensywnie mieszając aby nie powstały grudki. Gdy kurczak się podsmaży, wlewamy sos, zmniejszamy ogień i podgrzewamy ok 5 minut co pewien czas mieszając. Danie wybornie smakuje z kaszą gryczaną bądź ziemniakami. Smacznego:)

20150115_185731.jpg 20150115_183705.jpg 20150115_184455.jpg 20150115_184839.jpg 20150115_184948.jpg 20150115_185152.jpg