zdrowo-dietetycznie-testowo

dania obiadowe

Kolorowy klops z oczkiem

Składniki:

- mięso mielone - 1 kg - u mnie chuda łopatka

- kukurydza konserwowa - 1 puszka

- jajko - 2 szt

- siemię lniane - 2 czubate łyżki

- koperek - 1 pęczek

- pomidorki koktajlowe - ok 10 szt - wszystko zależy od wielkości keksówki

- sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do wieprzowiny

Sposób przyrządzenia:

Do miski wkładamy mięso, odcedzoną z zalewy kukurydzę, posiekany drobno koperek, siemię lniane, przyprawy i wbijamy jajka. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Pomidorki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do keksówki przekładamy 1/2 masy mięsnej, następnie układamy pomidorki (według uznania) i resztę masy. Całość dociskamy i wyrównujemy. Klopsa pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok 1 h. Po upieczeniu klops musi całkowicie wystygnąć aby ładnie się kroić. Smacznego:)

20150131_135042.jpg 20150130_195131.jpg 20150130_195138.jpg 20150130_195345.jpg 20150130_195542.jpg 20150130_195743.jpg